Országos HÁZHOZSZÁLLÍTÁS

szállítás

  • Csak 1990-ft
  • Magyarország egész területén.

BEÜZEMELÉS 1-FT-ÉRT! 

  • Bekötjük és üzemkészen hagyjuk készüléked!
  • Beüzemelésnél a beépíthető mosogatógépek NEM TARTALMAZZÁK a bútorlapot, és annak felszerelését!
Mosogatógép üzlet - Blog

Te tudod ki találta fel a mosogatógépet?

2021.10.18 11:43
Te tudod ki találta fel a mosogatógépet?

Mosogatógép története

Te tudod ki és mikor találta fel a mosogatógépet?

Azt minden háziasszony tudja, hogy rengeteg nehézséggel és fáradsággal jár a háztartásban lévő feladatok elvégzése, és ez
az 1800-as évek végén sem volt másképp.

Ennek nagy részét a mosás, teregetés és legfőképp a mosogatás tette ki. Viszont a mosogatógép hiánya volt a legfárasztóbb és a legidőigényesebb.

Általában csak egy egyszerű ronggyal, hamuval és homokkal mosogattak, hogy legalább szemcsék valamennyire ledörzsöljék a szennyeződéseket. Egy nemesi családból származó arisztokrata hölgyben merült fel először a mosogatógép gondolata.

Egy arisztokrata családban egyértelműen a személyzet dolga volt ezeknek a feladatoknak az elvégzése, ezért is lehet furcsa, hogy egy olyan hölgyet foglalkoztatott a téma, aki talán soha életében egy rongyot sem fogott meg.

Az említett hölgy, akinek a neve Josephine Cochrane habár nem takarított, nem mosogatott úgy vélte, túl sokáig tartó folyamat a mosogatás, főleg egy nagyobb családi összejövetel után. Nem utolsó sorban sokszor sérültek meg a család értékes étkezési eszközei és ezt is szerette volna hosszútávon elkerülni.

mosogatógép feltalálója

1893-ban mutatták be chicagoi világkiállításon az első mosogatógépet, ami egy mirákulum volt az akkori ipari forradalomban.

Ebben az ötletes szerkezetben már voltak külön rekeszek a tányéroknak, tálaknak, poharanak és evőeszközöknek.

Az első mosogatógépek főleg étterem- és szállodatulajdonosok körében aratott hatalmas sikereket. Elég nagy volt az érdeklődés a készülék iránt.
Milyen érdekes, hogy manapság meg már több ezer mosogatógép között válogathatunk.

Már csak méret alapján is megkülönböztetjük, a 60 cm és a 45 cm szélességű modelleket. Ezeken belül választhatunk a beépített, félig integrált és a szabadonálló készülékek között.

A félig beépített annyit jelent, hogy a mosogatógép kezelőfelülete az előlapon helyezkedik el, amire nem kerül bútorlap, míg a teljesen integrált készülékeknél az ajtó tetején helyezkednek el a készülék kezelő szervei. A harmadik féle pedig a szabadonálló.

Viszont azt érdemes megemlítenünk, hogy a 45 cm szélességű modellek kevésbé olyan víz- és energiatakarékosak mint a 60 centis társaik.

A keskeny mosogatógépek általában maxmimum 9 terítékesek, míg az utóbbi akár 12 terítékkel van méretezve.

Általában az A energiaosztályba tartozó mosogatógépek a legtakarékosabbak. A legtöbb gép már el van látva Aqua Stop rendszerrel, ami azt a célt szolgálja, hogy egy esetleges vízfolyással járó hiba esetén leállítja a mosogatási programot, egy szelep segítségével letiltja a víz beáramlását a mosogatógépbe, valamint típustól függően leüríti a mosogatótérben lévő vizet. 

A gyártók manapság már olyan lehetőséget is beszerelnek a készülékbe, melynek segítségével nagyobb edények tálak is beférnek már a mosogatógépbe. Ilyen pl: a lehajtható edénytartó.

Bizonyos modellek már elvannak látva időzítő rendszerrel is amivel beállítható, hogy a választott program mennyi idő elteltével induljon csak el. Ez egy nagyon hasznos funkció.

Egyedül a só tartály feltöltésére kell igazán ügyelnünk, de ezt jelzi a mosogatógép.

A legtöbb mai ember számára tehát már nem jelent nagy gondot a mosogatás folyamata. A mosogatógépeknek köszönhetően sok fáradságos munkát, és értékes időt takaríthatunk meg.

További mosogatógép cikkekről az alábbi linkeken olvashatsz: